Postaus päivitetty 10/2024
Lukemalla tämän postauksen
- tiedät mikä on webhotelli
- osaat valita itsellesi sopivan palveluntarjoajan
- löydät kuvalliset ohjeet, kuinka ostat domainin/webhotellin
Jos olet pienyrittäjä, joka suunnittelee verkkosivujen perustamista, olet todennäköisesti törmännyt termiin webhotelli. Mutta mitä webhotelli oikeastaan tarkoittaa ja miksi se on tärkeä osa verkkosivujen ylläpitoa?
Webhotelli lyhyesti
Webhotelli (englanniksi web hosting) on palvelu, jossa yrityksesi verkkosivusi säilytetään ja niitä ylläpidetään internetissä. Voit ajatella webhotellia eräänlaisena virtuaalisena tilana, jossa verkkosivujesi kaikki tiedostot, kuten kuvat, tekstit ja koodit, sijaitsevat. Kun asiakkaasi kirjoittaa yrityksesi verkkosivujen osoitteen (domainin) selaimen osoiteriville, webhotelli vastaa siitä, että verkkosivut avautuvat ja toimivat moitteettomasti.
Lue lisää: Verkkosivujen perussanasto
Suosi kotimaista palveluntarjoajaa
Yksi keskeinen syy suosia kotimaista palveluntarjoajaa on GDPR-yhteensopivuus ja Suomen tiukka lainsäädäntö tietosuojan suhteen. Verkkosivustosi ja asiakastietojesi käsittely kotimaisilla palvelimilla tarkoittaa, että palveluntarjoaja noudattaa suomalaisia ja EU:n tietosuojalakeja. Suomessa myös palvelimien suojaus on huippuluokkaa.
Palvelinten fyysinen sijainti vaikuttaa verkkosivujen nopeuteen ja kotimainen palveluntarjoaja käyttää palvelimia Suomessa. Tämä tarkoittaa lyhyempiä vasteaikoja suomalaisille ja lähialueiden käyttäjille, koska tiedonsiirto on nopeampaa lyhyemmän etäisyyden ansiosta.
Asiakaspalvelun saatavuus suomeksi on luonnollisesti tärkeä etu, mutta se on erityisen tärkeää ongelmatilanteissa.
⭢ Kotimaisen webhotellin valitseminen tuo monia etuja asiakaspalvelun lisäksi. Nopeammat yhteydet, Suomen lainsäädännön mukainen tietoturva ja suomalaisiin tarpeisiin räätälöidyt palvelut parantaa kotisivujesi toimintaa ja turvallisuutta.
Lue lisää: Näin ostat webhotellin ja / tai domainin (kuvalliset ohjeet)
Miten valita sopiva webhotelli?
Webhotellin valinta on tärkeä päätös, joka voi vaikuttaa suoraan verkkosivujesi toimivuuteen, tietoturvaan ja asiakaskokemukseen. Kannattaa valita WordPress-pohjaisille sivuille erityisesti WordPressille optimoitu webhotelli. Tässä muutamia olennaisia asioita, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota valitessasi webhotellia.
1. Nopeus ja suorituskyky
Verkkosivujen nopeus on ratkaiseva tekijä sekä hakukoneoptimoinnin (SEO) että käyttäjäkokemuksen kannalta. Google arvostaa nopeita sivustoja korkeammalle hakutuloksissa ja asiakkaasi odottavat sivustosi latautuvan nopeasti. Webhotellin tarjoama palvelimen nopeus ja kapasiteetti vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti sivustosi latautuu. Jos verkkosivujesi julkaisujärjestelmä on WordPress.org, kannattaa valita WP-optimoitu webhotelli. Tämä takaa WordPress-pohjaisten kotisivujen nopean ja turvatun toiminnan.
2. Tietoturva
Yrittäjänä sinun on suojattava sekä omat että asiakkaidesi tiedot. Laadukas webhotelli tarjoaa vahvat tietoturvatoimet, kuten SSL-sertifikaatin, joka salaa sivuston liikenteen sekä turvalliset palvelimet.
Kiinnitä huomiota:
- Tarjoaako webhotelli SSL-sertifikaatin ilmaiseksi?
- Onko palvelimella palomuuri ja suojaus haittaohjelmilta?
3. Varmuuskopiot
Teknisiä ongelmia tai hakkerointitapauksia voi sattua kenelle tahansa. Hyvä webhotelli tekee automaattisia varmuuskopioita sivustostasi, jolloin voit palauttaa sivusi nopeasti, jos jokin menee pieleen. Muista kuitenkin myös itse ottaa varmuuskopio kotisivuistasi.
Kiinnitä huomiota:
- Kuinka usein varmuuskopiot otetaan? (päivittäin, viikoittain)
- Kuinka kauan varmuuskopiot säilytetään?
4. Skalautuvuus ja resurssit
Valitse webhotelli, joka voi kasvaa liiketoimintasi mukana. Aluksi pieni resurssipaketti voi riittää, mutta kun yrityksesi kasvaa ja verkkosivuston kävijämäärät lisääntyvät, tarvitset enemmän palvelintilaa. Varmista siis, että saat helposti päivitettyä webhotellisi isompaan.
Kiinnitä huomiota:
- Kuinka helposti voit päivittää palvelupakettia suurempaan tarpeen mukaan?
5. Asiakastuki
Teknisiä haasteita tulee väistämättä vastaan, joten on tärkeää, että voit luottaa hyvään asiakastukeen. Etsi webhotelli, joka tarjoaa asiantuntevaa ja nopeasti tavoitettavaa tukea. Suosittelen aina kotimaista palveluntarjoajaa ja myös asiantuntevaa, suomalaista aspaa.
Kiinnitä huomiota:
- Onko asiakastuki saatavilla 24/7?
- Tarjoaako webhotelli suomenkielistä asiakaspalvelua?
- Millaisia tukivaihtoehtoja on tarjolla? (puhelin, chat, sähköposti)
6. Käyttöliittymä ja hallintapaneeli
Helppokäyttöinen hallintapaneeli on tärkeä erityisesti aloittelijoille. Yleisimmät hallintapaneelit ovat cPanel ja Plesk, joiden avulla voit hallita verkkosivujasi, sähköpostiosoitteitasi ja varmuuskopioitasi helposti.
Kiinnitä huomiota:
- Tarjoaako webhotelli selkeän ja helppokäyttöisen hallintapaneelin?
- Onko verkkosivujen asennus ja päivitykset helposti hallittavissa?
7. Hinta ja lisäpalvelut
Webhotellien hinnat vaihtelevat, mutta pelkän hinnan perusteella ei kannata tehdä päätöstä. Kiinnitä huomiota siihen, mitä palvelu oikeasti sisältää ja onko lisämaksuja odotettavissa. Suomalaiset palveluntarjoajat ovat suurin piirtein saman hintaisia.
Kiinnitä huomiota:
- Sisältääkö hinta kaiken tarvittavan (SSL, sähköposti, varmuuskopiot)?
- Onko hinta selkeästi esillä? Mikäli ei, se on aina red flag!
8. Sähköpostipalvelut
Monet webhotellit tarjoavat mahdollisuuden käyttää omaa verkkotunnusta sähköpostiosoitteissasi (esim. info@yrityksesi.fi). Tämä lisää ammattimaisuutta ja auttaa rakentamaan luottamusta asiakkaiden keskuudessa. Hanki aina ammattimainen sähköpostiosoite, älä käytä gmail-osoitetta.
Suosittelen myös tutustumaan Google Workspaceen, se maksaa vuodessa n. 70 euroa ja saat kaikki Googlen palvelut (Meet, Drive, sähköposti ym.) Siinä on samanlainen käyttöliittymä, kuin gmail-sähköpostitileissä.
Kiinnitä huomiota:
- Sisältyykö sähköpostipalvelu webhotellipakettiin vai veloitetaanko siitä erikseen?
- Kuinka suuri sähköpostilaatikko on ja monta käyttäjätiliä voit tehdä sinne?
Long story short
Webhotellin valinnassa kannattaa huomioida paljon muutakin kuin pelkkä hinta. Suorituskyky, tietoturva, varmuuskopiot ja asiakastuki ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen kuinka hyvin verkkosivusi toimivat ja kuinka tyytyväisiä asiakkaasi ovat. Oikein valittu webhotelli tarjoaa yrityksellesi luotettavan ja skaalautuvan alustan, joka tukee liiketoimintasi kasvua.
Jos kaipaat apua webhotellin valinnassa tai haluat lisää tietoa eri vaihtoehdoista, älä epäröi ottaa yhteyttä – autan mielelläni löytämään tarpeisiisi sopivan ratkaisun!
0 kommenttia