Postaus päivitetty 11/2024
Tässä postauksessa:
- käydään läpi tilanteet, milloin uudistaa kotisivut
- mitä vaiheita ottaa huomioon ja kuinka suunnitella onnistunut verkkosivu-uudistus
Sisällysluettelo
- Milloin uudistaa kotisivut ja mistä tietää, että omat kotisivut ovat vanhentuneet
- Miten toteuttaa onnistunut kotisivu-uudistus
- Miten huomioit jo saavutetun hakukonenäkyvyyden, kun päivität verkkosivujasi
Kotisivuillakin on elinkaari. Elinkaari koostuu eri vaiheista, alkaen sivuston suunnittelusta ja päättyen sen uudistamiseen tai mahdolliseen korvaamiseen. Elinkaaren pituus voi vaihdella, mutta tyypillisesti se on 2-5 vuotta riippuen teknologisesta kehityksestä, käyttäjien odotuksista ja liiketoiminnan tarpeista.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi tehdä aina verkkosivut uusiksi alusta alkaen. Mikäli huolehdit ja ylläpidät verkkosivujasi hyvin, myös niiden uudistaminen on helpompaa.
Milloin uudistaa kotisivut?
Muistatko milloin olet viimeksi päivittänyt yrityksesi verkkosivut? Mikäli et, olen aika varma että kannattaisi päivittää ne pikimmiten. Mikäli verkkosivuillasi on jokin näistä, päivitä ne pikaisesti ja voit taas rokata freesinä digimaailmassa.
Vanha ja epämoderni ulkoasu
Kotisivujen visuaalinen ilme on ensimmäinen asia, jonka vierailijat huomaavat. Jos sivut näyttävät vanhanaikaisilta, saattaa se antaa väärän kuvan yrityksesi ammattimaisuudesta ja ajantasaisuudesta. Vaikka 90-luku trendaakin nyt, 90-luvulla viimeksi päivitetyt verkkosivut eivät.
Lue lisää: 5 helppoa askelta brändisi rakentamiseen
Toimimattomuudet tai hitaus
Jos verkkosivut latautuvat hitaasti tai esimerkiksi linkit tai lomakkeet eivät toimi oikein, tämä todennäköisesti karkottaa potentiaaliset asiakkaat. Käyttäjäkokemuksen on oltava sujuva ja miellyttävä.
Jos sinulla on WordPress-pohjaiset kotisivut, on tärkeä pitää tekniset päivitykset ajan tasalla. Tee päivitykset aina kun niitä tulee saataville. Pidä myös PHP-versiosi (webhotellista saa muutettua tätä) ajan tasalla, niin säästyt monelta harmilta.
Sivusto ei ole mobiiliystävällinen
Tätä olen käsitellyt jo monessa postauksessani, mutta tämän tärkeyttä ei voi olla korostamatta liikaa. Yhä edelleen näkee verkkosivuja toiminnassa olevilla yrityksillä, jotka eivät toimi mobiililaitteilla. Jos kotisivut eivät skaalaudu ja toimi hyvin eri laitteilla, menetät merkittävän osan mahdollisista asiakkaista.
Sisällön päivittämisen vaikeus
Jos koet, että kotisivujesi päivittäminen on teknisesti hankalaa tai liian aikaa vievää, voi olla aika miettiä alustan vaihtamista helppokäyttöisempään ratkaisuun. Myös esimerkiksi räätälöidyn koulutuksen tilaaminen ammattilaiselta voisi ratkaista tämän ongelman. Mikäli et itse halua ylläpitää verkkosivuja, voit ulkoistaa sen. Tärkeintä on, että joku huolehtii verkkosivuistasi.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Näin ylläpidät Squarespace-verkkosivujasi tai Mikä on hyvää sisältöä kotisivuilla
Sivusto ei löydy hakukoneista
Hyvin toteutetut kotisivut optimoidaan hakukoneita varten (SEO). Jos sivusi eivät nouse esille Google-haussa, menetät todennäköisesti potentiaalisia asiakkaita.
Miten toteuttaa onnistunut kotisivu-uudistus
Kotisivu-uudistus voi tuntua suurelta urakalta, erityisesti pienyrittäjälle, jolla ei välttämättä ole teknistä taustaa. Tässä muutamia avainasioita, joita kannattaa ottaa huomioon:
Määritä tavoitteet
Mieti konkreettisia asioita, mitä haluat kotisivuiltasi. Onko päätavoitteena tuotteiden myynti, yhteydenottojen lisääminen vai vaikkapa yrityksen brändin vahvistaminen? Tavoitteiden määrittäminen auttaa suunnittelemaan verkkosivusi toiminnallisuuksia ja rakennetta tarkoituksenmukaiseksi.
Valitse oikea alusta
Jos sinulla ei ole teknistä osaamista, suosi alustoja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja tarjoavat helpon mahdollisuuden muokata sivuja niin visuaalisesti kuin sisällöllisesti.
Tällaisia alustoja ovat esimerkiksi Squarespace, Webnode tai Wix. Näillä verkkosivualustoilla on käytössä visuaalinen editori. Se tarkoittaa nimensä mukaisesti sellaista sivunmuokkainta, jonka avulla saat valittua haluamasi elementin (esimerkiksi nappi tai kuva) ja lisäämällä sen verkkosivuillesi yhdellä klikkauksella. Elementin paikkaa voit vaihtaa raahamalla sitä sivullasi haluamaasi kohtaan. Et tarvitse siis koodaustaitoja luodaksesi siistin ja toimivan verkkosivuston.
On hyvä huomata, että mikäli sivustosi on aiemmin rakennettu esimerkiksi WordPressilla ja haluat siirtää sen Squarespaceen, niin silloin se täytyy rakentaa kokonaan uusiksi. Mitään yksinkertaista leikkaa-liimaa ratkaisua ei valitettavasti ole saatavilla. Tässä kohtaa on siis hyvä aika räjäyttää sivut kokonaan uusiksi!
Panosta verkkosivujesi selkeään navigointiin ja visuaaliseen ilmeeseen
Käyttäjäkokemus on avainasemassa. Sivujen on oltava selkeät, helppokäyttöiset ja visuaalisesti miellyttävät sekä modernit. Vältä turhaa sekavuutta ja keskity siihen, että asiakkaasi löytää helposti tarvitsemansa tiedot.
Hakukoneoptimoinin huomioiminen sivustouudistuksessa
Kun toteutat sivustouudistuksen, on tärkeää ottaa huomioon jo ansaittu hakukonenäkyvyys, jotta uudistus ei heikennä verkkosivujesi sijoitusta hakutuloksissa. Tässä muutamia keskeisiä asioita, joita on hyvä huomioida, jotta ansaittu näkyvyys säilyy:
URL-osoitteiden säilyttäminen tai uudelleenohjaukset
Säilytä nykyiset URL-osoitteet, mikäli mahdollista. Jos sinun on pakko muuttaa niitä, varmista, että jokainen vanha URL-osoite ohjataan uuteen vastaavaan URL-osoitteeseen 301-uudelleenohjauksella. Tämä kertoo hakukoneille, että sivut ovat siirtyneet uuteen osoitteeseen, ja estää ”404 virheiden” syntymisen, joka voi laskea sivuston näkyvyyttä. Jos sivuston rakenne muuttuu merkittävästi, laadi huolellinen uudelleenohjaussuunnitelma.
Sivuston rakenteen ja navigoinnin optimointi
Säilytä tärkeät sivut näkyvissä ja helposti löydettävissä sivuston navigoinnissa. Hakukoneet arvostavat selkeitä sivustorakenteita, joissa jokainen tärkeä sivu on linkitetty loogisesti.
Jos verkkosivustosi rakenteeseen tulee muutoksia, varmista, että uusi rakenne ei vaikuta negatiivisesti sivuston ”sisäiseen linkitykseen” eli siihen, miten sivut liittyvät toisiinsa. Sisäiset linkit auttavat hakukoneita ymmärtämään sivuston sisältöä.
Hakukoneoptimoitu sisältö
Älä poista tai muokkaa merkittävästi jo hyvin sijoittuneita sivuja tai sisältöjä, ellei se ole välttämätöntä. Jos päivität sisältöä, varmista, että tärkeät avainsanat säilyvät ja että sisältö pysyy edelleen relevanttina hakukoneille.
Tässä kohtaa on hyvä myös hakukoneoptimoida uudelleen vanhoja sisältöjä, jotka eivät menesty niin hyvin hakukoneissa. Muista myös päivittää sivujesi meta-tiedot.
Sinua saattaisi kiinnostaa: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää hakukoneoptimoinnista
Käyttäjätestit ja palaute
Ennen kuin julkaiset uudistetut kotisivusi, pyydä palautetta esimerkiksi luotettavilta asiakkailta tai ystäviltä. Tämä auttaa havaitsemaan mahdolliset puutteet ja saat hyviä parannusehdotuksia.
Analytiikka kuntoon uudistetuille verkkosivuillesi
Kun olet saanut sivustouudistuksesi valmiiksi, muista lopuksi tarkastaa että analytiikka toimii myös uusilla/uudistetuilla verkkosivuillasi ja lähetä sivustokarttasi, jotta Google mahdollisesti indeksoi uudet verkkosivusi nopeammin.
Lue lisää: Näin lähetät sivustokartan Googlelle
Onnistuneen kotisivu-uudistuksen avain on huolellinen suunnittelu. Kun otat huomioon yllämainitut näkökulmat, verkkosivu-uudistuksesi on jo hyvällä mallilla.
0 kommenttia